Domowa pizza margherita

Domowa pizza margherita

Program edukacyjny Winiary
Obiad
Czas przygotowania: 30 minut + oczekiwanie

Składniki

Ciasto:
350g mąki pszennej na pizzę (najlepiej „00”)
180-200ml wody
2 łyżki oliwy
1 opakowanie suszonych drożdży 
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru

Dodatki:
1 szklanka dobrej jakości passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku 
1 kula mozzarelli świeżej 
Garść listków bazylii 
Oliwa z oliwek
Pomidorki koktajlowe
Rukola

Ilość porcji
2-4
Sposób przygotowania

Do dużej miski wsyp drożdże oraz wlej ciepłą wodę (nie gorącą!!). 

Dodaj cukier oraz połowę mąki i dokładnie wymieszaj. 

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 15 min – aż drożdże zaczną pracować i zaczną pojawiać się bąbelki powietrza. 

Po tym czasie do ciasta dodaj jedną łyżkę oliwy, sól oraz pozostałą mąkę i dokładnie wyrób elastyczne ciasto.

Odstaw i przygotuj sos. 

Do miseczki wlej passatę pomidorową i dodaj do niej oregano oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

Piekarnik rozgrzej do 230*C – grzałka góra i dół.Dla dużej pizzy wykorzystaj całe ciasto. Dla małej połowę.

Ciasto rozwałkuj na dosyć cienki ok 0,5cm placek i ułóż go na blaszce do pieczenia. 

Posmaruj sosem pomidorowym. 

Na wierzchu poukładaj porwaną mozzarellę oraz pozostałe listki bazylii. 

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i również ułóż na placku. 

Całość skrop oliwą z oliwek oraz dopraw solą i pieprzem. 

Blaszkę z ciastem wstaw do nagrzanego pieca na samo dno piekarnika. Piecz ok 15 min aż ser i brzegi ciasta się zarumienią.

Gotową pizzę posyp świeżą rukolą. 

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania