Jabłka zapiekane z kruszonką z płatków owsianych i koglem moglem

Jabłka zapiekane z kruszonką z płatków owsianych i koglem moglem

Program edukacyjny Winiary
Kolacja
Czas przygotowania: 25min
 

Składniki

2 jabłka twarde i kwaśne
1 szkl. płatów owsianych 
2 łyżki masła
1 łyżka miodu lub cukru
1 łyżka mąki pszennej
garść ulubionych bakalii
3 żółtka 
2 łyżki cukru
cukier z wanilią

Ilość porcji
2-4
Sposób przygotowania

Jabłka obierz i wydrąż. Pokrój na plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania. 

Żółtka utrzyj trzepaczką lub mikserem z cukrem i wanilią, do momentu aż potroją swoją objętość. 

W osobnym naczyniu wymieszaj masło z płatkami owsianymi, mąką i miodem. Mieszaj aż powstanie sypka i lekko posklejana kruszonka. 

Jabłka zalej koglem moglem i przykryj kruszonką. 

Posyp ulubionymi bakaliami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10-15 minut.

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania