Kanapka z pieczonym kurczakiem w sosie teryiaki

Kanapka z pieczonym kurczakiem w sosie teryiaki

Program edukacyjny Winiary
Drugie śniadanie
Czas przygotowania: 40min

Składniki

1 filet z kurczaka
3 łyżki sosu teryiaki
2 krótkie bagietki lub ciabatty
Sól i pieprz do smaku
Ćwiartka sałaty lodowej
2-3 ogórki konserwowe
1 mała marchewka
1 łyżka prażonej cebulki 
Masło 
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka majonezu
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny kilka kropli

Ilość porcji
2
Sposób przygotowania

Filet z kurczaka zamarynuj w sosie teryiaki i odstaw.

Następnie piecz ok 20 min w temp 200*C aż będzie ładnie zarumieniony z zewnątrz.

Po upieczeniu lekko przestudź.

Sałatę lodową pokrój w cienkie paski.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach.. Marchewkę dopraw solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny.

Ogórki konserwowe pokrój w cienkie plastry.

Bagietki przekrój na pół tak, aby jeden długi bok pozostał nietknięty – jak do hot doga, a następnie posmaruj je masłem.

Majonez wymieszaj z musztardą i posmaruj nim bagietki.

Na spód bagietki połóż ogórki konserwowe. Pierś z kurczaka pokrój na plastry i ułóż na ogórkach. Na wierzchu połóż sałatę oraz wiórki z marchewki i prażoną cebulkę.

Całość zamknij pozostałą częścią bagietki.

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania