Kotlety mielone z krakersami i pieczonymi frytkami z batatów

Kotlety mielone z krakersami i pieczonymi frytkami z batatów

Program edukacyjny Winiary
Obiad
Czas przygotowania: 60 min

Składniki

500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
1 mała cebulka
pół szklanki kruszonych krakersów
¼ szkl. mleka
Bułka tarta 
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

 

3 średnie bataty
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2-3 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
 

Ilość porcji
4
Sposób przygotowania

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni. Lekko przestudzoną dodaj do mięsa. 

Wlej mleko oraz wsyp pokruszone krakersy. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

Z mięsa formuj zgrabne kotlety, które następnie usmaż na oleju. Powinny być rumiane z zewnątrz i soczyste w środku.

Bataty umyj i obierz, a następnie pokrój w grube długie frytki. 

W miseczce wymieszaj przyprawy z oliwą, a następnie dokładnie natrzyj nimi ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 30 min. 

Kotlety mielone podawaj z batatami i ulubioną sałatką. 
 

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania