Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Krem z kalafiora z pieczonym brokułem i grzanką serową

Program edukacyjny Winiary
Obiad
Czas przygotowania: 35 min

Składniki

Mały kalafior
1litr bulionu
2-3 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Pół brokułu 
Oliwa z oliwek
Pieczywo pszenne
Ser żółty np. Cheddar
Natka pietruszki

Ilość porcji
3-4
Sposób przygotowania

Kalafiora obierz z liści i umyj. Podziel na różyczki i włóż do garnka. 

Dodaj rozgnieciony czosnek i zalej bulionem. Gotuj aż kalafior będzie miękki. 

Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładki krem. 

Brokuły podziel na różyczki i połóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. 

Małe kromki pieczywa połóż obok brokułu i skrop oliwą z oliwek. 

Pieczywo posyp obficie tartym serem. 

Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200*C na ok 10 min – uważaj aby grzanki się nie przypaliły. 

Zupę nalej do miski. 

Na wierzchu ułóż grzankę z serem oraz porcję pieczonych brokułów. 

Całość posyp natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. 

Możesz dodatkowo skropić oliwą. 
 

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania