Kulki jaglane z suszonymi owocami

Kulki jaglane z suszonymi owocami

Składniki

100g    kaszy jaglanej
200 ml    mleka roślinnego np. sojowego lub owsianego
3 łyżki    miodu
15    obranych migdałów
50g    rodzynek
100g    wiórków kokosowych
50g    wiórków kokosowych do obtoczenia pralinek
1 łyżka    oleju kokosowego

Ilość porcji
około 15 kulek
Sposób przygotowania

W garnku podgrzej mleko, dodaj miód. Poczekaj aż mleko zacznie wrzeć.

Kaszę jaglaną opłucz pod zimną wodą, a potem gorącą. Dodaj ją do gotującego mleka razem z rodzynkami. Gotuj do momentu aż kasza wchłonie cały płyn.

Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj wiórki kokosowe i olej koksowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Z gotowej masy formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego), w środek każdej wciśnij jednego migdała i obtocz w wiórkach kokosowych.

Włóż do lodówki na 30 minut.
 

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania