Miseczki z tortilli z sałatka z tuńczykiem

Miseczki z tortilli z sałatka z tuńczykiem

Program edukacyjny Winiary
Kolacja
Czas przygotowania: 30-40 min

Składniki

4 tortille
1 Zielony ogórek
1 Pomidor
1 Czerwona cebula
1 żółta papryka
1 plaster świeżego ananasa
1 puszka tuńczyka w kawałkach
Kolendra świeża
Sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
Sok z limonki 

Ilość porcji
4
Sposób przygotowania

Z tortilli przy pomocy dużej szklanki lub małej miseczki wytnij mniejsze kółka ok 13-15cm. Foremkę do muffinków posmaruj oliwą. 

W każde wgłębienie włóż placek z tortilli i dokładnie dociśnij tak, aby wypełnij zagłębienie. 

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok 10-15 min aż „miseczki” się lekko zarumienią. 
Wyciągnij i odstaw do wystudzenia. 

Warzywa dokładnie umyj. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. 

Ananasa pozbaw twardego środka i również pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa i ananas umieść w misce. 

Kolendrę posiekaj. 

W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, z sokiem z cytryny, miodem oraz ziołami. 

Dopraw solą i pieprzem a następnie dodaj do wcześniej pokrojonych warzyw. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw i wymieszaj.

Sałatkę przełóż do miseczek i podawaj posypaną ziołami.

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania