Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Naleśniki z tartym jabłkiem i jogurtem

Program edukacyjny Winiary
Pierwsze śniadanie
Czas przygotowania: 20min
 

Składniki

2 jabłka
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1½ szklanki mleka 
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
olej do smażenia1 szkl. Gęstego jugurtu
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżeczka miodu

Cukier puder do dekoracji
Cynamon do dekoracji
 

Ilość porcji
1-2
Sposób przygotowania

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (oprócz oliwy) zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietanki. 

Dodaj starte jabłko i dokładnie wymieszaj. 

Naleśniki smaż na średnio rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą, aż będą lekko rumiane z każdej strony. Usmażone odkładaj na stosik w ciepłym miejscu. 

W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i miodem. 

Usmażone naleśniki podawaj z jogurtem i posypane cukrem pudrem z cynamonem.
 

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania