Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Placki drożdżowe z jabłkiem i jogurtem z malinami

Program edukacyjny Winiary
Podwieczorek
Czas przygotowania: 40min
 

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej 
1 op suszonych drożdży 
1,5 łyżki brązowego cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią

Dodatki:
1 szkl. gęstego jogurtu
200g świeżych malin 
Cukier puder
1 łyżka miodu
2 duże jabłka
Mięta do dekoracji
Skórka z pomarańczy
Olej do smażenia
 

Ilość porcji
3-4
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na min 20 minut w ciepłe miejsce – aż drożdże zaczną pracować i uwydatnią się bąbelki powietrza. 

Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki. Wykrój gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w małe plasterki.

Jabłka dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. 

Do jogurtu dodaj miód i wymieszaj go ze startą skórką z pomarańczy. 

Placki smażymy na średnio rozgrzanej patelni ze spora ilością oleju, aż będą rumiane z każdej strony. 

Podajemy posypane cukrem pudrem z miodowym jogurtem i pokrojonymi malinami (lub w całości). 

Na wierzchu posypujemy świeżą miętą. 
 

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania