Quesadillas z jajkiem sadzonym
Program edukacyjny Winiary
Kolacja
Czas przygotowania: 20 min
4 tortille
szklanka tartego cheddara
2 jajka
1 zielona lub czerwona papryka
1 awokado
1 dojrzały pomidor
sól i pieprz od smaku
Pomidory pokrój w plastry.
Awokado obierz i pokrój w plasterki.
Paprykę pokrój w kostkę.
Jajka sadzone usmaż na patelni z dodatkiem oliwy tak, aby żółtka pozostały płynne.
Na tej samej patelni na średniej mocy połóż tortillę. Na środku ułóż jajko i całość zasyp tartym cheddarem.
Dodaj pokrojoną paprykę oraz pomidory w plastrach.
Podgrzewaj aż ser zacznie się rozpuszczać.
Następnie przykryj drugą tortillą i przewróć na drugą stronę.
Kiedy placek się lekko zarumieni danie jest gotowe.
Na wierzchu ułóż pokrojone awokado i podawaj pokrojone na trójkąty.