Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Składniki

½    główki sałaty lodowej
100 g    pomidorów koktajlowych
10    czarnych oliwek
½    puszki tuńczyka w sosie własnym
2    ugotowane jajka
½    czerwonej cebuli
3 łyżki    oliwy
1 łyżeczka    musztardy
1 łyżeczka    octu winnego
1 łyżeczka    miodu

Ilość porcji
2 lub 3 osoby
Sposób przygotowania

Umytą i osuszoną sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki i wyłóż nią dno salaterki.

Obierz jajka ze skorupki i pokrój w ćwiartki. Pomidory dokładnie umyj i osusz, a potem przekrój na pół. Cebulę pokrój w pióra.

Do wcześniej przygotowanej sałaty dodaj tuńczyka, pomidory, cebulę, jajka i oliwki. Wszystko dopraw winegretem lub octem. Winegret zrobisz z oliwy, musztardy, octu winnego i miodu. Wystarczy, że wszystkie składniki dokładnie wstrząśniesz w zamykanym, szklanym opakowaniu.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania