Sos boloński z tartymi warzywami

Sos boloński z tartymi warzywami

Program edukacyjny Winiary
Obiad
Czas przygotowania: 45-60 min

Składniki

500g mielonego mięsa drobiowego z kurczaka lub wołowego
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g passaty pomidorowej 
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii 
sól i pieprz do smaku

Ilość porcji
4
Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię wrzuć mielone mięso. Dopraw sola oraz pieprzem, a następnie rozgnieć je łopatką tak aby nie powstały duże kawałki. 

Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie rumiane dodaj na patelnię cebulę z czosnkiem i smaż do momentu aż cebula zmięknie. 

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do reszty i smaż razem ok 5 min. 

Całość zalej passatą pomidorową. Dodaj przyprawy i duś na średniej mocy min. 30 min, od czasu do czasu mieszając. 
Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem. 

Podawaj z razowym luz zwykłym makaronem.

Przepisy na zdrowie

Poznaj przepisy, które pozwolą przygotować Ci posiłki na cały dzień nawet jeśli w kuchni jesteś nowicjuszem.

Kulki mocy

Program edukacyjny Winiary Drugie śniadanie Czas przygotowania: 30min + czas oczekiwania