Sos boloński z tartymi warzywami
Program edukacyjny Winiary
Obiad
Czas przygotowania: 45-60 min
500g mielonego mięsa drobiowego z kurczaka lub wołowego
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
500g passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzaną patelnię wrzuć mielone mięso. Dopraw sola oraz pieprzem, a następnie rozgnieć je łopatką tak aby nie powstały duże kawałki.
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Kiedy mięso będzie rumiane dodaj na patelnię cebulę z czosnkiem i smaż do momentu aż cebula zmięknie.
Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do reszty i smaż razem ok 5 min.
Całość zalej passatą pomidorową. Dodaj przyprawy i duś na średniej mocy min. 30 min, od czasu do czasu mieszając.
Na końcu sos dopraw solą oraz pieprzem.
Podawaj z razowym luz zwykłym makaronem.