Wiedz i jedz
Warzywa i owoce – czy znają swoje miejsce?
I jak je przechowywać, żeby zachowywały smak i świeżość?
Są tacy, którzy uwielbiają ten przyjemny chłodek na skórze. Dodaje im chęci do życia i tak się czują najlepiej. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie funkcjonowania bez miłego ciepła. To dotyczy nie tylko ludzi, ale też… owoców czy warzyw.
Czy wiesz, jak najlepiej przechowywać poszczególne produkty? Podpowiem Ci, gdzie je najlepiej ulokować, by później, przy ich wykorzystaniu, wyciągnąć z nich to, co najbardziej wartościowe.
Oto mała ściągawka, którą przygotowałam!
W chłodzie najbardziej lubią przesiadywać:
- marchew
- cukinia
- rośliny strączkowe
- papryka
- zielone warzywa liściaste
- seler naciowy
- brokuły
- bakłażany
- owoce jagodowe
- winogrona
- czereśnie
- jabłka
W temperaturze pokojowej najlepiej się czują:
- cebula
- czosnek
- zioła
- pomidory
- ananas
- cytrusy
- banany
- awokado
- owoce wielkopestkowe
- gruszki
- arbuz
- melony
- kiwi
„Jabłka trzyma się w chłodzie?!” – zakrzykniesz.
Tak, jabłka najdłużej zachowują świeżość w niższych temperaturach. Co więcej, te owoce działają niczym przyspieszacz dojrzewania dla innych swoich kumpli-owoców, np. jabłko towarzyszące bananom, znacznie napędzi ich dojrzewanie. Podobnie działają morele czy awokado. Odpowiedzialny za to jest gaz, będący hormonem roślinnym – etylen, który stymuluje dojrzewanie owoców czy nawet opadanie liści.
Podsumuję zatem: warto zwracać uwagę na to, by każdy owoc i warzywo wiedziały, gdzie jest ich miejsce, to ważne również dla Ciebie!