Strefa rodzica:
Czy warto robić wakacje od dobrych nawyków?

Kto, choć raz nie zmarnował jedzenia niech podniesie rękę! Zdarza się, prawda?
Zdarza się i to nagminnie – na całym świecie. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że na naszym globie, co roku marnowanych jest 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia. Ogólne szacunki wskazują, że jest to 1/3 wyprodukowanego na świecie jedzenia.
Kto, choć raz nie zmarnował jedzenia niech podniesie rękę! Zdarza się, prawda?
Początek nowego roku to czas, w którym wielu z nas pragnie zmienić życie na lepsze. Niestety rzeczywistość często brutalnie weryfikuje ambitne plany i uświadamia, że zmiana nie jest tak łatwa, jak mogłaby się wydawać. Dlaczego tak się dzieje? Robimy coś nie tak? A może problem wcale nie leży w nas? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci dobrze zacząć rok i przyczynią się do zbudowania wartościowych nawyków.
Początek nowego roku to czas, w którym wielu z nas pragnie zmienić życie na lepsze. Niestety rzeczywistość często brutalnie weryfikuje ambitne plany i uświadamia, że zmiana nie jest tak łatwa, jak mogłaby się wydawać. Dlaczego tak się dzieje? Robimy coś nie tak? A może problem wcale nie leży w nas? Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci dobrze zacząć rok i przyczynią się do zbudowania wartościowych nawyków. Masz dosyć regularnego spadku motywacji i zdarza Ci się, że tracisz energię do działania, mimo że jeszcze przed chwilą miałeś jej mnóstwo?
W ostatnich latach dużo się mówi i pisze na temat sposobu żywienia i jego wpływu na nasze zdrowie na różnych etapach życia. Choć wzrasta świadomość w tym zakresie, niestety wciąż wiele informacji dostępnych w zasięgu kilku kliknięć daleko odbiega od faktów opartych na tym, na czym oparte być powinny – wiedzy naukowej. By ułatwić znalezienie drogi w lesie żywieniowych informacji, przyjrzeliśmy się najczęściej powielanym żywieniowym mitom i wyjaśniamy, dlaczego właściwie są mitami.
Żyjemy w trudnych czasach, które zmuszają do nieustannego weryfikowania i przesiewania informacji. Codzienne bombardowanie treściami niepotwierdzonymi naukowo wymaga rozprawiania się z wieloma mitami. Tym razem rozprawimy się z najbardziej popularnymi zakazami, nakazami i fake newsami, które wyrosły wokół tematu żywienia. Ta wiedza powinna powędrować dalej, do dzieci, które mają prawo czuć się zagubione w świecie sprzecznych komunikatów dotyczących dobrych wyborów żywieniowych. Czy kupowanie zdrowej żywności to sport dla elity i najbogatszych? Czy gluten jest zły i tylko zły?